Choď na obsah Choď na menu
 


Nachladenie

  • Verili by ste, že zlatý škrečok, ktorého príbytok je inštalovaný priamo vedľa kúrenie, je vystavený väčšiemu nebezpečenstvu ako ten, ktorého bývanie je v rohu miestnosti? A čo je príčinou? Kúrenie ohrieva vzduch, ten stúpa nahor a vzniká stály teplý prievan, na ktorý telíčka myší, škrečkov a potkanov reagujú.

 

  • Niekedy je reakcia príliš silná. Ich oči sú potom lesklé a začervenajú, slzy zanechávajú stopy k nosa a ten opúcha, pretože hleněná kože sa zapálila. neskôr, keď zvieratko začne kýchať, je jeho majiteľovi jasné, že je choré.


Kto to nechce priviesť tak ďaleko, musí urobiť preventívne opatrenia.

Dôležité je dodržať tieto tri hlavné body:


· Príbytok sa nikdy nesmie ocitnúť v prievane. Nesmie byť umiestnený na holé podlahe ani na kúrenie, ani by nemal byť umiestnený v priestore, ktorý je často vetraný. Veľké kolísanie teplôt môže tiež poškodiť. Najlepším zimným miestom pre zvieratko je chránený roh v miestnosti, kde je približne stále rovnaká teplota. Klietky a fľaše pre myši a škrečky je najlepšie nahradiť napr teráriom.



· Voda škodí! To, čo u ľudí posilňuje imunitný systém - teda otužovanie, prípadne striedavé kúpele, spôsobuje u maličkých hlodavcov pravý opak. Mokrá srsť alebo koža môže podchladiť telo, a tým získavajú šancu na víťazstvo vírusy a baktérie. Počas chladných ročných období preto tiež pozor na vlhké stelivo - denná výmena je nutnosťou.


· Poskytnite škrečkom vhodný materiál, ktorý dobre drží teplo, napr slamu, seno, prírodné vlákno, buničinu. Dostačujúce sú aj zvyšky látok. Tiež nazbierané a dobre vysušené lístie alebo sušené nasekané bylinky (žihľava, tymián, rozmarín) sú báječnú a voňavú výstelkou. Prirodzene musí to byť tak ľahký a vzdušný materiál, aby ho mohla zvieratá prerovnávať

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.