Choď na obsah Choď na menu
 


Plemená škrečkov

  • Škrečok džungárskyindex.jpg
  • Škrečok džungarský alebo inými názvami škrečok ruský,sibírsky,hodvábny-to sa vám bude hodiť ak by ste si ho chceli zakúpit v chovateľských obchodoch.Tieto škrečky možno chovať v páre...o tom som sa presvedčila z vlastnej skúsenosti :o))).Na zimu menia srsť a prefarbujú sa do biela.Túto zmenu však možno zachytit len ak sa váš miláčik nachádza v chladnejšom prostredí.(ale dúfam že svojho škrečka nedáte cez zimu na balkón, aby ste videli ako sa mu zmení srsť)

 

  • Tieto škrečky sú majstrami úniku.Neverili by ste kam všade sa vopchajú.Majú síe  hrubú srsť a tak sa zdá že sa nevojdú do otvoru menšieho než oni sami.Opak je však pravdou ,preto si dávajte na svojho miláčika veľký pozor

 

  • Títo škrečkovia taktiež vynikajú schopnosťou vyškriabať sa všade kde sa to dá - tam kde sa im nešmíka.Ak svojho drobčeka chováte v klietke dobre to viete. Jedno obdobie som našich dvoch škrečulov chovala tiež v klietke , tak viem o čom hovorím.Dostali sa až na strechu pokrytú mriežkov a po nej rúčkovali až kým nespadli-potom som ich dala radšej späť do akvárka.Preto ak máte škrečka v klietke ,postarajte sa aby tam mal dostatok steliva-nech si neublíži.

Škrečok sýrsky / zlatý

 

  • images13.jpgZnámy tiež ako škrečok sýrsky, u nás najobľúbenejší druh škrečka. Je potrebné upozorniť, že ako škrečok zlatý sa označuje celý druh vrátane plemien a nie len zlatohnedé sfarbenie predstavitelia. Škrečok saténový, strakatý, panda nie sú zvláštne druhy, ale iba plemená škrečka zlatého.
  • Škrečok zlatý žije v púšťach a polopúšťach Malej Ázie. Obýva oblasti so suchým a teplým subtropickým podnebím, takže v našom podnebí vonku dlho neprežije.


  • O divokom škrečkovi zlatom toho vieme málo. V roku 1930 vykopal profesor Aharoni blízko mesta Halebu v sýrskej púšti hniezdo škrečka.

images12.jpg

  • Našiel tu samičku s dvanástimi mláďatami a tieto zvieratá odniesol do svojho ústavu. Tu sa mu podarilo odchov štyri zvieratá (zvyšok utiekol) a títo škrečkovia sa stali predkami všetkých škrečkov, ktoré dnes človek chová.

 

 

 

 

 

Škrečok poľný

  • images14.jpgTento hlodavec žijúci vo voľnej prírode dosahuje 20-35  cm a aj s jeho váhou 200-500  gramov o ňom môžeme povedať, že patrí medzi najväčšie hlodavce. Charakteristické je preň  pestré sfarbenie.

 

  • Koncom augusta upadajú divo žijúce škrečky do zimného spánku, ktorý je však prerušovaný, aby sa mohli najesť zo svojich zásob. Napriek nim však škrečok cez zimu stráca asi tretinu svojej celkovej hmotnosti.
  • Samičke sa rodí 4 - 12 mláďat, no tento počet veľmi rýchlo klesá. Aj preto je škrečok poľný vyhlásený za chránený druh.

 
Škrečok roborovský

  • Tento škrečok je najmenším žijúcim škrečkom, čím robí spoločnosť škrečkovi džungarskému v jeho trpasličej skupine. Jeho veľkosť je len 5,5 cm a dĺžka ochlpeného chvosta 5 - 10 mm. Má robustné, no malé a krátke telíčko. Veľkú, no krátku hlavičku a malé, okrúhle a len slabo ochlpené ušnice. Nohy sú krátke, chodidlá osrstené. V zime mu srsť bledne.

 

  • Žije v Mongolsku, Rusku v oblasti susediacej s Mongolskom a v severnej Číne. Vyhýba sa vegetácii so súvislým porastom. Vyhrabáva si diery hlboké 500 - 1000 mm, ktoré vyúsťujú do rozšírených komôr a vystieľa si ich srsťou. Dožíva sa okolo 2 rokov.

index1.jpg

  • Na chov v domácnosti je vhodný. Neodporúčam ho však veľmi neskúseným a malým chovateľom, kvôli jeho rýchlosti a vrtkosti. Mohlo by sa stať, že sa vám vyšmykne a spadne z väčšej výšky, čo môže spôsobiť jeho zranenie, či dokonca smrť.

 

 

 

 

 

 

 

Škrečok čínsky

 

  • Patrí do rodu sivých škrečkov (cricetulus). Sú to hlodavce s typickým štíhlym telom16.jpg dlhým 8 - 12,5  cm. Rozoznávacím znakom tohto rodu je neosrstený chvost dlhý 25 - 106 mm. Ušnice sú krátke, pokryté hustými jemnými chĺpkami.

 

  • Oči nie sú výrazne vypuklé ako pri džungarských škrečkoch, ale sú stredne veľké. Povrch tela je sivý alebo tmavožltý, bruško je svetlosivé alebo biele. Dĺžka života je približne ako u škrečka zlatého 2 - 3,5 roka.

 

  • Škrečok čínsky obýva stepi, lesostepi i polopúšte severnej Číny. Je to hlodavec s typickou súmračnou aktivitou. Cez deň sa ukrýva z jednoduchých dierach. Živí sa semenami rozličných rastlín, ale skonzumuje i veľa hmyzu.

 

Škrečok medvedí

  • Môže byť krátkosrstý aj dlhosrstý. Je o niečo menší ako divoko sfarbený škrečok zlatý. Voči svojim spoluobyvateľom je mierumilovný.images18.jpg

 

           

 

 

 

 

 

 

 

Škrečok campbellov

  • Škrečok Cambellov je podobný škrečkovy images19.jpgDžungárskemu.Dorastá do 8-10 centimetrov.Je dosť malý,takže sa ľahko stratí.Po škrečkovy džungárskom zdedil ešte farbu srsti a stavbu tela.Je dobré mať dvoch Škrečkov Cambellov.


Škrečok panda

  • Škrečok Panda je úplne nové plemeno škrečka.Je trochu images20.jpgpodobný myši ale aj škrečkovy Džungáraskemu.Jeho Tradičná farba je čierno-biela alebo hnedo-biela.
  • Je dosť veľký,môže mať až 25-30 centimetrov.Má veľmi rád šplhanie.Dožíva sa asi 4-5 rokov.Je veľmi obľúbený v Česku.Na Slovensku je ich stračne málo.

 

 

 

 Škrečok kaktusový

  • krecekkaktusovy2.jpgobýva južné oblasti Spojených štátov amerických a sever Mexika. Žije zvyčajne v kaktusových porastoch, ale nevyhýba sa ani blízkosti ľudí, a tak je možné ho zastihnúť aj v poliach a sadoch.

 

  • V jeho potrave prevažujú dužinaté časti a semená kaktusov i ďalších rastlín, ale jedálniček si pravidelne spestruje aj hmyzom a inými drobnými živočíchmi.

 

  • Často si vytvára v pňoch a dutinách blízkosti hniezdnu nory zásoby potravy, ktoré transportuje v lícnych torbách. U nás ho môžete vidieť v plzenskej zoologickej záhrade

 

 

ok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

škrečok panda

(zuzaba, 26. 4. 2015 21:58)

Ahojte..chcela by som si kúpiť škrečka pandU
.
Do akej dĺžky narastie?... Dakujem

Re: škrečok panda

(Klára K., 27. 1. 2016 16:31)

Tu nájdete článok o týchto dvoch "škrečkoch": http://chs-chanel.webnode.sk/skrecok-syrsky-/skrecok-zlaty-vs-skrecok-syrsky/

Re: škrečok panda

(Zuzana, 14. 7. 2022 12:05)

Ja mám škrečka pandu a je taky 5 -7 cm veľky

Škrečok panda

(Škrečok panda, 2. 2. 2018 18:20)

Škrečok panda má niekto mládatá ne predaj dala by som za neho max 20 e v rimavskej sobote

poznamka

(Nikolka, 8. 2. 2013 14:53)

mam škrečka pandu a vobec sa nepodoba na miš je to pekna guločka a je šisto bieli z mierne šedučkymi uškami kupila som ho v opchode kde mi povedali že sa tak vola.

Re: poznamka

(Kikuša, 8. 2. 2013 14:56)

suhlasim

Re: poznamka

(Ušinka, 26. 2. 2016 20:12)

Aj ja suhlasim

Škrečok panda

(Ušinka, 26. 2. 2016 20:10)

Ja mám 2ročného škrečka plemeno panda je úplne klidný ale smrdí mosí sa mu veľmi často mu čistiť. Ale odporúčam!:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Druhy medvědí/panda

(Nikdo, 5. 6. 2013 8:15)

Křeček panda a křeček medvědí jsou jen křečci zlatí (syrští), není to samostatný druh, jen má typické zbarvení srsti.

Mam

(Monika, 3. 9. 2011 14:37)

Paci sa mi cela tato stranka je to SUPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

otázkááá

(k, 17. 8. 2012 9:53)

ják to ze ten pándá á medvedík sú rozne ked sú obájá príslušníkmý rodu škrečok sýrský?

dobrá

(ivan, 8. 10. 2011 11:32)

Dobrá stránka som skúseny chovatel skrečkov 2 roky teórie a 6 prax :D